Rahatarkuse kuu 10!

Kadrina Keskkooli õpilased vaatamas rahatarkuse konverentsi

Äsja lõppes märts ehk rahatarkuse kuu, millel on Eestis juba arvestavalt pikk traditsioon. Rahatarkuse kuud veab Pangaliit, kelle kaudu on külalistunde antud juba 10 aastat, ja rahatarkuse kuule pandi vägev punkt teist korda korraldatud rahatarkuse konverentsiga.

Seekordne rahatarkuse kuu algas Finantsinspektsiooni ja Eesti Panga korraldatud õpetajate rahatarkuse seminariga, kus muu hulgas räägiti õpetajatele majanduse hetkeolukorrast ja tutvustati ka rahatarkuse õppematerjale. Seminari saab järele vaadata Finantsinspektsiooni tarbijaveebis Minuraha: https://www.minuraha.ee/index.php/et/kasulikud-abivahendid/videod-ja-veebiseminarid-0

Uute rahatarkuse õppematerjalide hulgas on näiteks alusharidusasutustele kasutamiseks mõeldud ettevõtluspädevust ning rahatarkust käsitlev „Vinks-Vonks. Avastab ja seikleb“. Õppematerjal on mõeldud kasutamiseks 5-6aastaste laste rühmas, sellele on valmimas ka järg 6-7aastaste rühmas kasutamiseks „Vinks-Vonks. Julgeb ja proovib“. Lasteaialastele sobib kasutamiseks ka Junior Achievementi programm „7 sammu”, mida on juba varem kasutanud algklassid.

Valmis on saanud ka kaks täiesti uut rahatarkuse mängu – veebimäng „Cashy“ ja lauamäng „Rahatarkuse kompass“. Cashy on mõeldud mängimiseks sõprade või klassikaaslastega ja selle eesmärk on 10 aasta jooksul oma vara kasvatada ning seejuures ka õnnelik püsida.

„Rahatarkuse kompass“ on mõeldud mängimiseks alates kuuendast eluaastast. Mängijate eesmärk on vastata rahatarkuse küsimustele, osta ja müüa turul tooteid (kuld, hõbe, teemandid), vältida merereisil ohte ning lõpuks võimalikult palju mänguraha koguda. Mängu võidab see, kes saab esimesena kokku 100 eurot. Rahatarkuse lauamänge jagatakse tasuta paljudesse Eesti koolidesse.

Rahatarkuse kuud veavad külalistunnid

Aastaid on rahatarkuse kuul ärgitatud eksperte ja investoreid andma koolides külalistunde. Samuti ka sel aastal. Tagasi Kooli programmi kaudu andis 70 rahatarkuse külalisõpetajat 92 rahatarkuse külalistundi 61 koolis (107 klassi). Jaanuari algusest on Tagasi Kooli kaudu antud 105 rahatarkuse külalistundi, tegelikult on tundide arv veelgi suurem, sest paljud on koolidega ise külalistunnid kokku leppinud. Külalisõpetajate toetuseks koostasid Pangaliidu finantskirjaoskuse töörühma liikmed ka ettevalmistatud slaidid ja Kahoot! küsimustikud, ning seda igale kooliastmele lausa mitme teema lõikes.

Külalistunde saab anda aasta läbi, ettevalmistatud slaidid leiate siit ja kirja saab end panna siin (https://tagasikooli.ee/).

Rahatarkusest täiskasvanutele

Sel aastal toimus esimest korda investori ja rahatarkuse treeneri Jekaterina Tinti eestvedamisel täiskasvanutele „3 tasuta rahatarkuse päeva“, kus veebiülekannete kaudu rääkisid 9 eksperti ligi 4000 huvilisele nii võlgu olemisest, eelarvestamisest ja investeerimisest kui ka vastasid paljudele tekkinud küsimustele. Täpsem kokkuvõte siin: https://moneysmarterme.eu/et/3-rahatarkuse-paeva-kokkuvote/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=lao_endale_rahaline_vundament&utm_term=2022-04-08

Ligi 42 000 jälgijaga Facebooki grupis #Kogumispäevik toimus kuu lõpus põnev paneel lastele rahatarkuse õpetamisest, kus kogemusi jagasid viie lapse ema Riin Tuttelberg, finantskirjaoskuse e-kursuse looja Mart Vainu, oma lastele eraldi investeerimisettevõtted loonud Kristjan Liivamägi ning #Kogumispäeviku grupi vedaja Mari-Liis Jääger. Paneel on järelevaadatav.

Raha = vabadus?

Kuu viimasel päeval toimus põhikooli lõpukassidele ja gümnasistidele mõeldud rahatarkuse veebikonverents „Raha = vabadus?“. Esinejate seas olid ettevõtjad Sten Tamkivi ja Triin Hertmann, investor Kristjan Liivamägi, rahatarkuse õpetaja Mart Vainu ja noor ettevõtja Kätriin Huttunen. Oma rahaasjade korraldamise kogemusi jagasid ka Estoni Kohver ja Sir Lancelot 5miinusest. Toimus ka õpilasfirmade vestlusring, kus osalesid Karl Eerik Kala (ÕF Kontekst), Kadri Liis Laas (ÕF LUFFA) ja Artur Sepp (ÕF Spotter). Konverentsi modereeris Mihkel Raud.

Avasõnad lausunud peaminister Kaja Kallas andis õpilastele kaasa kolm soovitust: mõistlik kogumine – mõistliku puhvri kogumine aitab toime tulla ootamatustega; tark kulutamine – kindlasti ei tohi elada üle oma võimete; raha kasvatamine aja jooksul – iga kuu natuke kõrvale panna ja mitte niisama seisma, vaid kasvama panna. „Kui oled rahatargem, on ka elu muretum,“ lausus minister.

Konverentsi saab järele vaadata siit: https://www.youtube.com/watch?v=l7lxNe8E20o&ab_channel=PangaliiduRahatarkusep%C3%A4ev

Rahatarkuse edendajad ja head partnerid kogunesid samuti märtsikuu algul, et vaadata tagasi tehtud tegevustele alates värske strateegia avalikustamisest 2021. aastal. Ühiselt käidi üle lai ring teemasid nagu õpetajate rahatarkuse mentorklubid, võlgnike toetamiseks tehtavad tegevused, ettevõtlus- ja karjääriõppeprogrammi Edu ja Tegu uudised, Eesti Panga uus muuseumikontseptsioon ning valdkondlikud õigusalased muudatused. Põnevust lisas ühiselt Cashy mängu proovimine.

Kokkuvõtte koostasid rahandusministeeriumi rahatarkuse koordinaatorid Liisi Kirch ja Bret Klemm.